Kemin Merihovi oli positiivinen hotelliyllätys

Minkälainen on hyvä hotelli? Siellä täytyy olla hyvä sänky ja maittava aamiainen. Ehdottomasti hyvä palvelu. Hinta / laatu -suhde pitää olla kohdillaan ja iloinen yllätys on, jos laatu ylittää hinnan. Hotellin pitää olla siisti.

Edellä mainitut asiat ovat minusta aika itsestään selviä. Sellaisia, joita odotan saavani aina, kun rahaani hotelliyöhön laitan. Mutta sitten on lisäksi ominaisuudet, jotka tekevät hotellikokemuksesta sellaisen, että siitä viitsii ystäville mainita ja blogiin kirjoittaa. 

Minä toivon majoituspaikalta persoonallisuutta, oli se sitten mökki, majatalo tai hotelli. Sellaista tunnelmaa ja visuaalista erityisyyttä, että paikka jää mieleen positiivisena kokemuksena, eikä huku muistojen sumeaan massaan. Tällaisen hotellin kohdalla olen valmis jopa tinkimään hiukan alussa mainituista perusasioista. 

Kemin Merihovi tarjosi hienon persoonallisen hotellikokemuksen, eikä perusodotuksista tarvinnut tinkiä. Tiesin sen olevan perinteikäs vanha hotelli, joka on käynyt läpi omistajanvaihdoksen ja remontin juuri ennen vuosituhannen vaihtumista. Ennen sisälle astumistani pohdin sitä, kuinka remontti on toteutettu, kun nykyajan vaatimuksetkin on varmasti täytynyt ottaa huomioon. Tiesin hotelliin kuuluvan perinteisen Ankkuri-baarin muutosten nostattaneen aikanaan jonkinmoisen kohun. 

Mutta eipä hätää, heti sisään astuessa tuli riemastunut tunne siitä, että nyt ollaan minun mieleisessäni paikassa. Rakennus on valmistunut 1949 ja hotelli ravintoloineen tehty sen ajan ykkösluokan standardien mukaan. Upeita yksityiskohtia voi alkaa ihailla jo samalla, kun kirjautuu sisään. Aulan lattiaa koristavat merenelävät, portaikot, valaisimet ja ovet ovat alkuperäisiä. Ja hissi kolistelee kotoisasti ylös ja alas ilman hissimusiikkia tai pimpelipompeliääniä.



Merihovin aamiainen tarjoillaan Paavo Tynellin suunnittelemassa toisen kerroksen ravintolasalissa. Muutoinkin moitteeton aamiainen maistui ja tuntui vielä astetta paremmalta, kun samalla sai ihailla Tynellin alkuperäisiä valaisimia ja salin pilareita suojineen valon siivilöityessä huonekasvien varjostamasta ikkunarivistä. Jopa tuolitkin on juuri tätä paikkaa varten koristeltu lohen kuvilla. Täydet pisteet hotellille myös aamiaisbuffen yksityiskohdista tarjoiluastioineen ja valkoisine pöytäliinoineen.



Poistuin Merihovista tyytyväisenä ja koin saaneeni rahoille vastinetta enemmän kuin odotin. Sijainti vastasi tarpeitani majoittua kaupungin ytimessä. Parkkipaikka löytyi vaivatta hotellin edestä. Erityismaininta annetaan vielä hyvälle ja iloiselle palvelulle. En käy usein Kemissä, mutta kun seuraavan kerran tarvitsen siellä majoitusta, on Merihovi vaihtoehto numero yksi.


Lopuksi täytyy vielä ihmetellä, kuinka huikeita rakennuksia sotien jälkeisenä jälleenrakennusaikana tehtiin. Merihovia rakennettiin vuosina 1946 – 1949, jolloin kaikista rakennustarvikkeista oli pulaa. Kierrätysmateriaalien käyttö oli pakon sanelemaa normaalia. Esimerkiksi rakennuksen betoniraudat sekä suurin osa tiilistä ja nauloista haettiin saksalaisten räjäyttämän Muurolan vanhan parantolan raunioista. Naulat suoristettiin, tiilet puhdistettiin ja tuloksena on rakennus, jossa edelleen voi nauttia samasta charmista kuin aikoinaan Kekkonen maakuntamatkoillaan.


Näkymä Kemin kaupungintalon kattoterassilta. Merihovi valkoinen rakennus keskellä.

Terveisin












Lähteet:

Heljala M., Seppälä S-L, Elo T. 2013. Meren ja teollisuuden kaupunki. Kemin kulttuuriympäristöohjelma. Helsinki: Ympäristöministeriö. 

Hotelli Merihovi 2023. Kotisuvut.

Kommentit

Suositut tekstit